Иван Гешев се срещна с близки на загинали и пострадали при

...
Иван Гешев се срещна с близки на загинали и пострадали при
Коментари Харесай

Гешев посочи причината за многото жертви на пътя

Иван Гешев се срещна с близки на починали и потърпевши при произшествия в пазарджишкото село Братаница. Главният прокурор посочи като главен проблем остарелите закони, които разрешават евентуални убийци на пътя да избегнат пандиза, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите му сега законите разрешават голям брой " малки врати ". Той уточни като образец това, че всички пътнотранспортни катастрофи се квалифицират " по несъобразителност " и  поясни, че това не е проблем на правосъдната система, а на законодателството. 
-->
Според основния прокурор може да се одобри предложение да се квалифицират като съзнателно закононарушение шофирането с над избрани количества алкохол и опиати и над избрани километри превишение на скоростта, в резултат на което е породена гибел или телесна щета.

Друга възможна смяна в законодателството, която по думите на Иван Гешев чувствително ще понижи риска от произшествия, е дерегистриране на автомобила за пет години на лидер, при който е открито, че кара след приложимост на алкохол или опиати. 

Сред другите проблеми, които основният прокурор уточни, са връчването на наказателни постановления на нарушителите и събирането на санкциите. Според Гешев би трябвало да се вкара т.нар система за несъмнено електронно връчване, която се показва в това при приемането на брошура, водачите да дават е-поща и телефон, на които в електронен формат да бъдат изпращани глобите за установени нарушавания.

Това, което мога да подсигурявам е, че българската прокуратура ви чува и сме съпричастни с вас. Ще създадем всичко допустимо да спасим повече хора в бъдеще и доколкото е допустимо да се получи правдивост за починалите деца, сподели още Иван Гешев на опечалените близки. За да настъпят промени трябват взаимни старания и българската прокуратура ще бъде с вас в тази битка. Гражданското общество би трябвало да изиска това, което му се дължи - сигурност и правдивост. Целта ни взаимно с неправителствените организации, с църквата и вас - жителите, е да накараме институциите, които не са си свършили работата, да я свършат, с цел да има правдивост за починалите и бъдеще за живите деца, уточни още основният прокурор.

В залата на читалището в с. Братаница се събраха десетки близки на починали в произшествия деца и младежи от разнообразни градове на страната. Всички упорстваха за обективни присъди на причинителите.

Сред участниците в срещата бяха инж. Богдан Милчев, ръководител на Управителния съвет на Института за пътна сигурност, представители на прокуратурата, на пазарджишката полиция и Областно пътно ръководство - Пазарджик, кметове на обитаеми мета и представители на  Българската православна черква.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР